Przemysł owocowo-warzywny
W ramach przemysłu owocowo-warzywnego przerabia się owoce i warzywa na przetwory.
W efekcie powstają mrożonki owocowe lub warzywne, zagęszczone soki, napoje i kompoty, wyroby takie jak dżem, marmolada i powidła, konserwy warzywne, susze, miody pitne i wina owocowe.
Model polskiego przetwórstwa jest podobny do tego w Unii Europejskiej.
W danych branżach działa kilka przewodnich jednostek i wiele przedsiębiorstw, które produkują w głównej mierze dla rynków lokalnych.
Najniższy poziom ryzyka inwestycyjnego występuje w sektorze soków i napojów owocowo-warzywnych, natomiast najwyższym ryzykiem obarczone jest tradycyjne przetwórstwo warzyw i owoców.
W Polsce można zauważyć dynamiczny wzrost produkcji przetworów warzywnych i owocowych.
W szczególności rośnie produkcja soków i napojów, a także soków zagęszczonych, konserw warzywnych oraz mrożonek z owoców i warzyw.
Spadek odnotowuje się w produkcji kompotów, a wytwarzanie koncentratu pomidorowego jest stabilne.
Przetwory z pomidorów mają szczególne znacznie w Polsce, ponieważ to właśnie do nich Unia Europejska kieruje dopłaty.
ekoalu.pl